Field Study of Vegan and Vegetarian Certifications in the Labeling of Processed Foods
Abstract Current consumers are looking for healthy, ethical, and environmentally friendly products, which has led to the rise of flexitarian, vegetarian, and vegan diets. Certifications such as the V-Label, The Vegan Society or Vegan Action, globally recognized, ensure that products meet vegan or vegetarian standards, guaranteeing the absence of animal-derived ingredients and animal testing. However, the lack of a specific legislation in the European Union makes possible the presence of “non-official” certifications on food labeling, which can cause confusion among consumers. The objective of this study is to analyze the prevalence and quality of vegan and vegetarian certifications in processed foods. For this purpose, the labels of processed foods that were available in different types of stores in Valladolid have been analyzed. From the 158 products analyzed, 62% showed an official seal, with V-Label being the most common (95%). Although there is a significant number of certified products, 38% lack any certification, highlighting the need for stricter and more uniform regulation to improve consumer protection and make it easier for those seeking vegan or vegetarian products to make informed purchasing decisions.
- Referencias
- Cómo citar
- Del mismo autor
- Métricas
Aslan C. Información general [Internet]. V-Label; 2022 [citado el 17 de junio de 2024]. Disponible en: https://www.v-label.com/es/informacion-general-para-consumidores/
Bahena L. Cambiar el mensaje de etiquetas atrae consumidores [Internet]. THE FOOD TECH - Medio de noticias líder en la Industria de Alimentos y Bebidas. THE FOOD TECH; 2024 [citado el 17 de junio de 2024]. Disponible en: https://thefoodtech.com/normatividad-y-certificaciones/cambiar-el-mensaje-de-etiquetas-atrae-consumidores/
Bazaga M. Certificación Vegano - Vegetariano by Bureau Veritas [Internet]. España. [citado el 17 de junio de 2024]. Disponible en: https://www.bureauveritas.es/certificacion/agroalimentario/vegano-vegetariano
González Berruga, M.A. Vegetarianismo y Veganismo en la Formación e Investigación en Educación Física y el Deporte. Una Perspectiva desde Ecuador. Rev.Hallazgos21 [Internet]. 2022 [citado el 17 de junio de 2024]; 7(1):22-41. Disponible en: http://revistas.pucese.edu.ec/hallazgos21/
European Commission; [Internet]. 2018 [citado el 17 de junio de 2024]. Disponible en: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/es/IP_18_6317
Buenoyvegano.com [Internet]. Bueno y Vegano; 2023 [citado el 17 de junio de 2024]. Disponible en: https://www.buenoyvegano.com/2023/09/28/que-sellos-certifican-que-un-producto-es-vegano/¿Qué sellos certifican que un producto es vegano? - Bueno y Vegano
Bahena L. Cambiar el mensaje de etiquetas atrae consumidores [Internet]. THE FOOD TECH - Medio de noticias líder en la Industria de Alimentos y Bebidas. THE FOOD TECH; 2024 [citado el 17 de junio de 2024]. Disponible en: https://thefoodtech.com/normatividad-y-certificaciones/cambiar-el-mensaje-de-etiquetas-atrae-consumidores/
Bazaga M. Certificación Vegano - Vegetariano by Bureau Veritas [Internet]. España. [citado el 17 de junio de 2024]. Disponible en: https://www.bureauveritas.es/certificacion/agroalimentario/vegano-vegetariano
González Berruga, M.A. Vegetarianismo y Veganismo en la Formación e Investigación en Educación Física y el Deporte. Una Perspectiva desde Ecuador. Rev.Hallazgos21 [Internet]. 2022 [citado el 17 de junio de 2024]; 7(1):22-41. Disponible en: http://revistas.pucese.edu.ec/hallazgos21/
European Commission; [Internet]. 2018 [citado el 17 de junio de 2024]. Disponible en: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/es/IP_18_6317
Buenoyvegano.com [Internet]. Bueno y Vegano; 2023 [citado el 17 de junio de 2024]. Disponible en: https://www.buenoyvegano.com/2023/09/28/que-sellos-certifican-que-un-producto-es-vegano/¿Qué sellos certifican que un producto es vegano? - Bueno y Vegano
Alcalde Eon, C., Díaz Álvarez, M., & Manjón Pérez, E. (2025). Field Study of Vegan and Vegetarian Certifications in the Labeling of Processed Foods. FarmaJournal, 10(1), 49–57. https://doi.org/10.14201/fj20251014957
Most read articles by the same author(s)
- Aida Bonilla-Utrilla, Ignacio García-Estévez, Cristina Alcalde Eon, Study of phenolic markers for the differentiation of wines made with Vitis vinifera L. cv Rufete grapes. , FarmaJournal: Vol. 6 No. 1 (2021)
Downloads
Download data is not yet available.
+
−