Abstract
Pollen quality is a useful parameter for agrobiological studies, which includes both the viability and the capacity of the pollen grain to germinate. In the case of the olive (Olea europaea L.) pollen, such parameter is of particular interest for the selection of pollen donor cultivars. In this work we have compared several methods to evaluate the quality of pollen, including: a) trypan blue staining, b) the fluorochromatic reaction of the fluorescein diacetate, and c) the germination ability of pollen in vitro. the results obtained indicate that the two latter methods were the most effective to estimate olive pollen quality, and allowed us to classify the cultivars studied according to their pollinating potential.
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Juan David Rejón García
,
Centro de Ciencias Humanas y Sociales (CSIC)
Departamento de Bioquímica, Biología Celular y Molecular de Plantas. Estación Experimental del Zaidín. CSIC. C/ Profesor Albareda 1. 18008. Granada. España.
Cynthia Suárez
,
Centro de Ciencias Humanas y Sociales (CSIC)
Departamento de Bioquímica, Biología Celular y Molecular de Plantas. Estación Experimental del Zaidín. CSIC. C/ Profesor Albareda 1. 18008. Granada. España.
Juan de Dios Alché Ramírez
,
Centro de Ciencias Humanas y Sociales (CSIC)
Departamento de Bioquímica, Biología Celular y Molecular de Plantas. Estación Experimental del Zaidín. CSIC. C/ Profesor Albareda 1. 18008. Granada. España.
Antonio Jesús Castro
,
Centro de Ciencias Humanas y Sociales (CSIC)
Departamento de Bioquímica, Biología Celular y Molecular de Plantas. Estación Experimental del Zaidín. CSIC. C/ Profesor Albareda 1. 18008. Granada. España.
María Isabel Rodríguez García
,
Centro de Ciencias Humanas y Sociales (CSIC)
Departamento de Bioquímica, Biología Celular y Molecular de Plantas. Estación Experimental del Zaidín. CSIC. C/ Profesor Albareda 1. 18008. Granada. España.